Gevolgen op lange termijn
Risicofactoren bij diabetes
Bij type 1 diabetes spelen daarbij vooral nierschade , hoge leeftijd, roken en een hoge bloeddruk een rol. Hoe langer iemand bovendien type 1 diabetes heeft, hoe hoger het risico op hart- en vaatziekten is. Mensen met type 2 diabetes hebben daarentegen op het moment van de diagnose vaak al hart- en vaatproblemen. Dat heeft te maken met het feit dat type 2 diabetes en hart- en vaatziekten grotendeels dezelfde oorzaken hebben.
Oogproblemen: Diabetes beschadigt de kleine bloedvaatjes in de ogen. Die gaan makkelijk bloeden en zorgen voor littekentjes. Nieuw aangelegde bloedvaatjes zijn zo teer dat ze ook vaak kapot gaan, wat ook weer zorgt voor bloedinkjes. Na een tijdje gaan mensen dan slechter zien. Hieraan herken je de mogelijke oogproblemen: niet scherp zien, oogontstekingen, pijn aan de ogen. Maar let op, beginnende oogschade hoeft u niet meteen zelf te merken. Dus laat je ogen minstens om de twee jaar controleren, door een optometrist of oogarts.
Hart en vaat ziekte: Door diabetes worden bloedvaten dikker en stugger. En ze raken eerder beschadigd. Vetten in het bloed blijven gemakkelijker kleven aan de wand van de bloedvaten, waardoor deze vernauwen. Dit heet aderverkalking (atherosclerose). Daardoor stroomt het bloed minder makkelijk door het lichaam, zodat andere organen minder bloed en zuurstof krijgen. Dit kan weer leiden tot een hartinfarct of een hersenbloeding. Belangrijke maatregelen die de kans op hart- en vaatziekten flink verkleinen: niet roken, een goede bloeddruk, goedcholesterol, gezond eten en bewegen.
Nieren: Bijna de helft van de mensen met diabetes krijgt ooit te maken met achteruitgang van de nieren. Dit heet nefropathie. Diabetes kan ervoor zorgen dat de kleine bloedvaatjes van de nier beschadigd raken, maar ook dat er een soort littekenweefsel in de nieren groeit. Daardoor doen ze hun filterende werking in het lichaam niet meer goed. Het is daarom belangrijk dat u jaarlijks wordt gecontroleerd op nierproblemen en dat uw bloedsuiker en bloeddruk zo goed mogelijk zijn.
Voeten. Voetproblemen bij diabetes hebben te maken met zenuwschade, verminderde doorbloeding en moeilijker wondgenezing. Door verminderd gevoel in de voeten blijven wondjes onopgemerkt en kunnen geïnfecteerd raken en uitgroeien tot zweren. Ook kan er door slechte druk verdeling overbelasting ontstaan op bepaalde plekken wat weer op z’n beurt voor voor onderhuidse problemen kan zorgen. Beruchte boosdoeners zijn steentjes in de schoen, schoenen die te strak zitten of weinig steun bieden, verkeerd geknipte nagels of ondeskundig verwijderd eelt. Waar kunt u op letten? Draag goede schoenen, neem geen voetbaden en experimenteer niet zelf met de behandeling van wondjes. Laat likdoorns door een deskundige behandelen. Beweeg voldoende voor een goede doorbloeding. Controleer zelf dagelijks uw voeten, bijvoorbeeld met een spiegel, of vraag het aan iemand anders. Laat uw voeten ook regelmatig controleren en behandelen door een pedicure. Vaak wordt deze behandeling vergoed door uw ziektekostenverzekeraar
Hoe kun je kansen op deze problemen verminderen?
Gezond eten helpt mee aan een gezondere vetstofwisseling en een stabielere bloedsuikerspiegel. Dat verkleint de kans op complicaties. U kunt bijvoorbeeld letten op de soorten vetten en de hoeveelheden koolhydraten die u gebruikt.
Gezond gewicht. Heb je overgewicht? Een paar kilo maakt al een groot verschil voor uw gezondheid. Tegenwoordig wordt ook steeds vaker de middelomtrek gebruikt als maat. Een gezonde buikomtrek, gemeten net boven de navel, is voor vrouwen kleiner dan 88 cm en voor mannen kleiner dan 102 cm.
Stoppen met roken. Niet alleen longen hebben last van roken, maar ook bloedvaten kunnen er slecht tegen. Roken leidt namelijk tot aderverkalking. Maar ook maakt roken het lichaam minder gevoelig voor insuline, waardoor de bloedsuikerspiegel moeilijker te regelen is. Dit alles maakt het voor mensen met diabetes ronduit gevaarlijk om te roken. Het goede nieuws: Als u diabetes hebt en stopt met roken, gaat uw gezondheid met sprongen vooruit!
Een goede bloeddruk. Vooral veel mensen met diabetes type 2 kampen met hun bloeddruk en het is niet altijd makkelijk om die te verlagen. Er zijn bloeddrukverlagende medicijnen. Maar ook gezond eten en bewegen helpen om de bloeddruk goed te houden of te krijgen.
Gezond cholesterolgehalte en andere bloedvetten, zoals triglyceriden. Cholesterolverlagers helpen enorm: mensen met diabetes type 2 die ze slikten in onderzoek hadden een kwart tot een derde minder hartinfarcten, beroertes en andere hartklachten. Daarnaast heeft voeding een grote invloed op de cholesterolspiegel.
Regelmatige controles. Als eventuele opkomende complicaties op tijd worden ontdekt, kunnen ze snel worden behandeld. Daardoor kan de schade worden beperkt. Let er ook zelf op dat bijvoorbeeld uw ogen en voeten regelmatig worden gecheckt.
Maak jouw eigen website met JouwWeb