Voeding en beweging
Als je met voeding en beweging je bloedglucose op natuurlijke wijze kan reguleren. heeft dat altijd de voorkeur, omdat de meeste geneesmiddelen bijwerkingen geven. Er zijn geen strikte indicaties voor wanneer er wel of niet geneesmiddelen bij de behandeling toegvoegd moeten worden, dit komt omdat elk lichaam anders is en elke behandeling individueel is. Toch zijn er enkele richtlijnen, waar de arts de behandeling kan bepalen.
Als er sprake is van overgewicht, dan zal de arts eerst aanraden om de bloedsuiker met voeding en beweging te normaliseren, zolang de bloedglucose niet hoger is dan 8,3 mmol/l. Hierbij speelt de HbAlc-waarde een grote rol. Als deze waarde rond de 7 procent is, dan is de kans groot dat een veranderding van leefwijze voldoet. Als de HbAlc-waarde stijgt tot 7,5% of meer, dan moeten er extra maatregelen genomen worden. Deze beslissing valt meestal pas na drie maanden na de gestelde diagnose. Als de waardes hoog blijft, dan zal de arts medicatie voorschrijven.
Voeding en advies Bij diabetes mellitus is gezonde voeding van groot belang. Let daarnaast op de volgende punten:
- Eet vezelrijke koolhydraten (vooral in groente, fruit, peulvruchten);
- Eet minder verzadigd vet. Onverzadigde vetten zijn beter voor de hart- en vaten.
- Probeer het aantal calorieën af te stemmen op je lichaamsgewicht en je dagelijkse activiteiten;
- Gebruik niet te veel zout of suiker;
- Een glaasje alcoholische drank kan geen kwaad. Maar neem niet meer dan twee glazen per dag en liefst niet elke dag. Alcohol kan de bloedsuikergehalte ontregelen.
- Drink geen alcohol als je bloedsuikerverlagende tabletten gebruikt. Deze medicijnen kunnen ervoor zorgen dat u slecht op alcohol reageert.
Overgewicht Zorg bij overgewicht dat je niet zwaarder wordt. Probeer zelfs een paar kilo af te vallen. De voedings- en bewegingsadviezen kunnen hierbij helpen. Een kleine gewichtsvermindering helpt al om het glucosegehalte van het bloed te verlagen. Bovendien is het gunstig voor de bloeddruk en cholesterol.
Lichaamsbeweging Lichaamsbeweging helpt het glucosegehalte van het bloed te verlagen. Zorg dat je minstens een halfuur per dag intensief beweegt, zoals stevig wandelen, fietsen of zwemmen. Omdat lichaamsbeweging ook gunstig is voor uw lichaamsgewicht en bloeddruk, kunt u daardoor de kans op klachten nog eens extra verminderen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb